r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariërs willen dat Tsjechische premier zich terugtrekt uit begrotingsonderhandelingen

dinsdag 12 mei 2020, 14:14
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Een invloedrijke groep Europarlementariërs wil dat de Tsjechische premier Babis zich terugtrekt uit de EU-begrotingsonderhandelingen. Zij vinden dat Babis zijn potentiële belangenverstrengeling eerst volledig moet oplossen voordat hij deelneemt aan de onderhandelingen.

Babis wordt ervan beschuldigd zich met EU-subsidies te verrijken. Hij zou dit doen via Agrofert, het bedrijf waarvan hij tot 2017 de eigenaar was en dat nu in beheer is van twee trustfondsen. Hoewel Babis de beschuldigingen ontkent en zegt geen zakelijke belangen te hebben, stellen waakhonden zoals Transparency International dat hij nog steeds de eind-ontvanger is van de Europese financiële voordelen.

"Als de belangenverstrengeling van Babis bevestigd wordt, is dat onverenigbaar met zijn ambt als premier, zeker als hij moet onderhandelen over de Europese begroting", liet Europarlementariër Lara Wolters van de PvdA weten.

Ook Europarlementarier Jeroen Lenaers van het CDA vindt dat Babis van de onderhandelingstafel geweerd moet worden. "Hij onderhandelt de ene dag over Europese subsidies die de volgende dag in zijn eigen zakken belanden."

Mogelijk wordt in juni plenair een resolutie in stemming gebracht over Babis.

Bron: Trouw, Politico, EUobserver

Terug naar boven