r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Handelsverdrag CETA lijkt toch kans te maken in Senaat

dinsdag 12 mei 2020, 9:48

MEDIAWATCH - De kans dat er in de Eerste Kamer alsnog een meerderheid komt voor het Europese handelsverdrag met Canada (Ceta) is toegenomen nu de PvdA positief reageert op een Frans-Nederlands initiatief om handelsakkoorden ‘groener’ te maken. Dat meldt de Volkskrant. Senator Ruud Koole ziet kansen om de rol van ngo’s in Ceta te versterken, zonder dat het verdrag aangepast hoeft te worden.

Het Frans-Nederlandse voorstel, waarover de Financial Times als eerste berichtte, pleit voor betere afdwinging van milieu-, klimaat- en arbeidsnormen in handelsverdragen. Dit kan door de handelstarieven weer te verhogen bij niet-naleving van bijvoorbeeld het klimaatakkoord van Parijs of de ILO-conventies waarin de spelregels voor de arbeidsmarkt zijn vastgelegd.

Volgens minister Kaag van Buitenlandse Handel komt het initiatief voort uit publieke en politieke zorgen over "de onmogelijkheid om de lat hoger te leggen" bij het afdwingen van bepalingen over duurzame ontwikkeling in handelsakkoorden. Er is "een logisch verband" tussen handel en duurzame ontwikkeling, zegt Kaag tegen de FT, "en dat verband had al lang gelegd moeten worden".

Terug naar boven