r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Leren over de Europese Unie — 22 scholen winnen de Jan Amos Comenius-prijs

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2020.

Morgen is het de Dag van Europa, en in het teken daarvan reikt de Europese Commissie vandaag de Jan Amos Comenius-prijs voor onderwijs van hoge kwaliteit over de Europese Unie uit.De prijs wordt uitgereikt aan 22 middelbare scholen uit heel Europa die op creatieve wijze lesgeven over de Europese Unie. Hiermee wordt benadrukt hoe belangrijk het is op een inspirerende manier les te geven en te leren over de EU.

Vicevoorzitter van de Commissie voor de bevordering van onze Europese levenswijze, Margaritis Schinas, licht toe: “Het feit dat de Jan Amos Comenius-prijs vandaag aan scholen en leerkrachten wordt uitgereikt voor hun creatieve wijze van lesgeven over de Europese Unie en haar waarden heeft een grote symbolische waarde. Aan de vooravond van de 70e verjaardag van de Schumanverklaring, die aan de grondslag ligt van een project voor vrede dat vooral gebaseerd is op Europese solidariteit, worden scholen en leerlingen in heel Europa geconfronteerd met een ontwrichtende situatie zoals die zich sinds de oorlog niet meer heeft voorgedaan. Zeventig jaar na dato hebben we al onze creativiteit en solidariteit nodig om deze crisis te doorstaan en om er sterker uit te komen.

Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, Mariya Gabriel, voegt hieraan toe: “Op school leren over de Europese Unie is geen luxe, maar noodzaak. We moeten zorgen dat het overbrengen van kennis en begrip van de Europese Unie al op jonge leeftijd begint. Onze scholen kunnen op een inspirerende manier bijdragen tot een kritisch bewustzijn ten aanzien van de Europese Unie en een gevoel van verbondenheid met de EU. Ik ben blij dat met deze prijs dit waardevolle werk erkenning krijgt en in de kijker wordt gezet.”

Elke winnende school krijgt een prijs van 8 000 EUR en een trofee.

Achtergrond

De Jan Amos Comenius-prijs voor onderwijs van hoge kwaliteit over de Europese Unie is een wedstrijd voor middelbare scholen uit de hele EU. De EU-brede wedstrijd is op 6 november van start gegaan. Er hebben zich scholen uit 24 lidstaten aangemeld. Elke inzending is door onafhankelijke externe juryleden beoordeeld. De jury heeft 22 winnaars geselecteerd (zie bijlage). De prijs is een proefproject dat, op voorstel van het Europees Parlement, wordt uitgevoerd door de Europese Commissie.

De winnende scholen gebruiken uiteenlopende manieren om het onderwijs over de Europese Unie interessant te maken.

In de aanbeveling van de Raad inzake de bevordering van gemeenschappelijke waarden, inclusief onderwijs en de Europese dimensie in lesgeven van 2018 werd gesteld dat kennis van het ontstaan, de waarden en de werking van de EU een beleidsprioriteit zou moeten zijn. De prijs is bedoeld om bekendheid te geven aan goede onderwijsmethoden die toegespitst zijn op de doelstellingen van de aanbeveling.

Jan Amos Comenius (in het Tsjechisch: Jan Amos Komenský) was een Tsjechische filosoof, pedagoog en theoloog en wordt beschouwd als de vader van het moderne onderwijs. Hij was de laatste bisschop van de Broedergemeente voordat hij vanwege zijn godsdienst moest vluchten. Hij was een van de eerste voorvechters van universeel onderwijs, een concept dat hij uiteindelijk beschreef in zijn boek Didactica Magna. Midden zeventiende eeuw leidde hij als docent en theoloog scholen en adviseerde hij regeringen van verschillende protestantse landen in Europa.

Meer informatie

Bekijk de video van de uitreiking en de boodschap van commissaris Gabriel hier.


Terug naar boven