r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Miljarden voor coronavaccin in ‘donormarathon’

maandag 4 mei 2020, 16:55
gewijzigd
Medisch laboratorium
Bron: European Union, 2020

BRUSSEL (ANP) - Leiders van tal van landen en instellingen hebben maandag tijdens een onlinedonorconferentie miljarden toegezegd voor de ontwikkeling van vaccins, behandelingen en tests voor Covid-19. De donormarathon, een initiatief van onder meer de EU, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Japan en Saudi-Arabië, moet zeker stellen dat een betaalbaar vaccin voor de hele wereld beschikbaar zal zijn.

De virtuele top moet in eerste instantie 7,5 miljard euro opleveren voor de strijd tegen het coronavirus. De Europese Commissie brengt 1 miljard euro bijeen, zei voorzitter Ursula von der Leyen, de gastvrouw van de conferentie. De Franse president Macron zegde 500 miljoen euro toe, de Duitse bondskanselier Angela Merkel 525 miljoen en de Japanse premier Abe Shinzo ruim 760 miljoen.

Nederland draagt 192 miljoen euro bij, zei premier Mark Rutte, waarvan 50 miljoen voor de ontwikkeling van een vaccin en 42 miljoen voor onderzoek naar Covid-19. Noorwegen zegde 915 miljoen euro toe voor de vaccinalliantie GAVI. De Britse premier Boris Johnson maakt 440 miljoen euro vrij, Saudi-Arabië ruim 450 miljoen en Spanje 125 miljoen. De Bill and Melinda Gates Foundation draagt 100 miljoen dollar bij. Het totale bedrag volgt later op de dag.

Het gaat niet bij alle toezeggingen om ‘nieuw’ geld: ook eerdere beloften en uitgaven vanaf 30 januari tellen mee. De wereldwijde fondsenwerving gaat de komende tijd door. De Europese Commissie houdt bij wat landen, bedrijven, en internationale, financiële en maatschappelijke organisaties willen bijdragen. De VS en Rusland waren niet vertegenwoordigd op de top.

Terug naar boven