r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB laat rentes ongemoeid en breidt crisissteun iets uit

donderdag 30 april 2020, 16:56
gewijzigd
Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt
Bron: Wikimedia/Epizentrum

FRANKFURT (ANP/RTR) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de belangrijkste rentetarieven ongemoeid gelaten. De crisissteun wordt wel aangevuld. De ECB hanteert vanaf juni een lagere rente voor goedkope leningen aan banken dan eerder het geval was. Ook roept de centrale bank nieuwe monetaire operaties in het leven, die vanaf mei tot en met september 2021 zullen lopen.

De depositorente blijft gehandhaafd op min 0,5 procent. Daarmee gaat het belangrijkste rentetarief in de eurozone, dat al jarenlang negatief is, niet verder omlaag. Een depositorente onder nul betekent dat banken moeten betalen om geld bij de ECB te stallen. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB.

Banken die vanaf juni goedkoop willen lenen van de ECB kunnen dat doen tegen een rente van min 1 procent, in plaats van min 0,5 procent eerder. Daarnaast kunnen banken vanaf volgende maand zich tot een nieuwe ronde van goedkope noodfinanciering wenden via zeven langlopende monetaire operaties. De maatregelen zijn speciaal opgetuigd om de Europese financiële markten tijdens de coronacrisis beter te laten functioneren en de kredietverlening op peil te houden, aldus de ECB.

De ECB benadrukte "klaar te staan" om zijn noodopkoopprogramma van 750 miljard euro uit te breiden of te verlengen. Sommige economen speculeerden eerder dat de centrale bank al deze keer het noodopkoopprogramma zou uitbreiden naar rommelobligaties, schuldpapier van bedrijven die minder kredietwaardig zijn. Lagarde kreeg daar tijdens de persconferentie veel vragen over maar gaf geen eenduidig antwoord op de vraag of die optie tijdens de vergadering al was overwogen.

De centrale bank bleef daarmee weg van grote aanpassingen aan zijn crisissteun. De steunmaatregelen die de ECB vorige maand uit de doeken deed, lijken tot nu toe de financiële markten voldoende te hebben gekalmeerd. De Federal Reserve, die woensdag zijn beleidsvergadering afsloot, bracht eveneens geen grote veranderingen aan in zijn crisisaanpak.

Terug naar boven