r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Marineschip met coronahulp komt vrijdag in haven Sint-Maarten aan

vrijdag 24 april 2020, 12:54

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Het marineschip de Karel Doorman komt vrijdagavond aan in de haven van Sint-Maarten, zegt minister Ank Bijleveld (Defensie). Het schip helpt mee met de bestrijding van het coronavirus.

Om ongeveer 20.00 uur 's avonds Nederlandse tijd zal het schip aanmeren. Op maandag 13 april vertrok de Karel Doorman voor drie maanden naar de Caribische eilanden.

Het schip en de bemanning ondersteunen het eiland bij de voedselvoorziening en de grensbewaking. Ook kunnen de bemanningsleden zo nodig helpen bij het handhaven van de openbare orde. Op het schip zijn ook medische voorzieningen.

Nederland stuurt beschermende uitrusting, medische spullen, testmateriaal, medicijnen en beademingsapparatuur naar de zes Caribische eilanden van het koninkrijk. Dat gebeurt via het EU-mechanisme voor civiele bescherming, zodat een groot deel van de transportkosten via zee en lucht door de EU wordt gedragen.

Op de eilanden is een tekort aan middelen tegen het coronavirus. Een deel van de goederen is al aangekomen, de rest arriveert binnenkort, meldt de Europese Commissie. Die coördineert de levering aan Bonaire, Sint-Eustatius, Saba, Aruba, Sint-Maarten en Curaçao. "Dankzij het aanbod van Nederland zullen de Caribische eilanden beter toegerust zijn tegen de verspreiding van het virus", aldus EU-commissaris Janez Lenarčič.

Op Sint-Maarten zijn 73 mensen positief getest, van wie 12 zijn overleden. Aruba heeft honderd coronabesmettingen geteld en twee overledenen. Op Curaçao is één coronapatiënt overleden.

Terug naar boven