r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Groen licht Europese Commissie voor Nederlandse garantieregeling van 10 miljard

woensdag 22 april 2020, 14:45
Margrethe Vestager
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De garantieregeling van 10 miljard euro om de Nederlandse economie te stutten tijdens de uitbraak van het coronavirus krijgt groen licht van de Europese Commissie. Omdat de regels voor staatssteun zijn versoepeld is het steunpakket toegestaan, maakte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag bekend.

De overheid maakte vorige maand bekend garant te staan voor overbruggingsleningen en investeringskredieten die bedrijven aanvragen. "De regeling zal ondernemingen helpen om in deze barre tijden hun directe werkkapitaal- en investeringsbehoeften te dekken", aldus Vestager. "Zo kunnen zij hun activiteiten voortzetten tijdens deze uitbraak van het coronavirus én in de periode daarna."

Het gaat om leningen die banken vanaf 24 maart hebben verstrekt en waar de overheid voor 80 tot 90 procent garant voor staat. Banken moeten kredietnemers zes maanden aflossingsuitstel geven voordat zij een beroep kunnen doen op de staatsgaranties.

De Nederlandse maatregel is "noodzakelijk, passend en proportioneel" om een ernstige verstoring van de economie te voorkomen, concludeert het dagelijks EU-bestuur. Dat heeft al vele tientallen andere steunmaatregelen van andere lidstaten goedgekeurd.

Terug naar boven