r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitse minister wil 50 miljard EU-geld voor ontwikkelingslanden

zondag 19 april 2020, 2:25
Humanitaire hulp door het directoraat-generaal Civiele Bescherming en Europese Humanitaire Hulp
Bron: Flickr/rockcohen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse minister Gerd Müller van Ontwikkelingshulp roept de Europese Unie op landen in Afrika en het Midden-Oosten tijdens de coronacrisis te steunen met een hulpprogramma ter waarde van 50 miljard euro. Tot nu toe heeft de EU meer dan 15 miljoen euro aan steun voor ontwikkelingslanden toegezegd.

"Duitsland en Europa moeten ook internationaal een onderscheidende bijdrage leveren om de pandemie onder controle te krijgen", zegt Müller zondag in een aantal Duitse kranten. Het eigen hulppakket van de EU omvat 500 miljard euro, maar is volgens de CSU-politicus alleen naar binnen gericht. "We moeten het beschermende schild ook uitbreiden naar onze aangrenzende regio's in Afrika en in de crisisarena rond Syrië."

De minister dringt aan op een uitgebreid steunpakket. "In totaal zou de EU hiervoor 50 miljard euro aan stabilisatieleningen en noodhulp moeten verstrekken."

Tot dusver heeft Duitsland een miljard euro uit het ontwikkelingsbudget ter beschikking gesteld om de coronacrisis aan te pakken, laboratoriumcapaciteiten op te bouwen en vaccinatiecampagnes en voedselhulp voor te bereiden. "Maar dat is niet voldoende om de vluchtelingenregio's, de Sahel-crisisregio en andere instortende staten te stabiliseren", aldus Müller.

Terug naar boven