r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB versoepelt tijdelijk diverse kapitaaleisen voor banken vanwege coronacrisis

donderdag 16 april 2020, 18:44
Gebouw van de Europese Centrale Bank
Bron: wikimedia/DXR

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) versoepelt tijdelijk bepaalde kapitaalvereisten voor investeringsbanken om hen te helpen door de coronacrisis te komen. Het gaat om de regels bij berekeningen over hoeveel geld er opzijgezet moet worden voor bepaalde marktrisico's.

Deutsche Bank en de Franse banken BNP Paribas en Société Générale zullen waarschijnlijk het meest profiteren van deze maatregel, aangezien zij de grootste zogeheten handelsactiviteiten hebben. De beslissing van de ECB wordt na zes maanden herzien.

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft de ECB al meerdere ingrepen gedaan om de financiële sector tegemoet te komen. Zo zijn bepaalde eisen voor buffers al verlaagd, zodat banken makkelijker kredieten kunnen verstrekken. Verder worden door de ECB grote hoeveelheden obligaties opgekocht, zodat alle economische sectoren kunnen profiteren van soepele financieringscondities, ook bedrijven. Daardoor krijgen ze extra middelen om hun dagelijkse kasstromen te beheren en onnodige ontslagen te vermijden.

Banken hebben jarenlang gelobbyd om strengere regels die zijn ingevoerd na de financiële crisis van 2008 terug te draaien. Nu worden veel van die wensen ingewilligd om de sector meer flexibiliteit te geven om de gevolgen van de pandemie het hoofd te kunnen bieden. Tot dusver heeft de ECB gezegd dat de verlichting tijdelijk zal zijn en heeft zij ook banken opgeroepen hun steentje bij te dragen door de uitbetaling van dividend uit te stellen.

Terug naar boven