r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro

woensdag 8 april 2020, 8:57
Eurogroep
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die dinsdagmiddag om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt donderdag voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.

Minister Wopke Hoekstra twitterde na afloop dat het "een lange, intensieve maar ook constructieve Eurogroep was over de zware coronacrisis die al onze landen raakt. Tegelijkertijd is het te vroeg voor een totaalpakket."

Volgens Centeno kwam de Eurogroep "dichtbij een akkoord, maar we zijn er nog niet", meldde hij eveneens op Twitter. "Mijn doel blijft: een sterk EU-vangnet voor de gevolgen van Covid-19, om werknemers, bedrijven en landen te beschermen". Ook wil hij dat de EU-lidstaten toezeggingen doen over een "omvangrijk herstelplan." De Portugees heeft zijn geplande persconferentie om 10.00 uur geannuleerd.

Vooral Italië en Nederland houden vast aan hun posities. De Italiaanse minister Roberto Gualtieri wil dat in de tekst de mogelijkheid van de uitgifte van euro-obligaties wordt opgenomen. Nederland is faliekant tegen het gezamenlijk aangaan van schulden "omdat we daarmee risico's in Europa vergroten in plaats van verkleinen". "De meerderheid van de eurozonelanden steunt deze lijn", aldus Hoekstra.

Ook over het inzetten van 240 miljard euro aan kredietlijnen van het Europees noodfonds ESM raken ze het niet eens. Hoekstra wil daar gefaseerd voorwaarden aan verbinden, waar Rome dan weer fel tegen is. Nederland wordt openlijk gesteund door Oostenrijk en Finland, zeggen ingewijden.

De Franse minister Bruno le Maire deed mede namens zijn Duitse collega Olaf Scholz na afloop op Twitter een "oproep aan alle EU-lidstaten om de uitdagingen van deze bijzondere omstandigheden onder ogen te zien om een ambitieus akkoord te bereiken." Hoekstra twitterde: "We blijven in gesprek met elkaar, want deze crisis moeten we samen aanpakken."

Terug naar boven