r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP-leden vragen om solidariteit en maatregelen om een Covid-19 crisis in vluchtelingenkampen te voorkomen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 3 april 2020.

De vluchtelingensituatie in Griekenland vraagt om een gezamenlijke EU-respons om een Covid-19 uitbraak te voorkomen, zeggen EP-leden van de commissie burgerlijke vrijheden.

Terwijl Europa worstelt met de uitdagingen van de coronavirus crisis, groeit de bezorgdheid over de leefomstandigheden van asielzoekers in kampen op de Griekse eilanden.

De situatie aan de Grieks-Turkse grens escaleerde begin maart toen Turkije zijn grenzen voor asielzoekers opende door het vluchtelingenakkoord van 2016 te schenden.

In een virtuele vergadering, besprak de commissie burgerlijke vrijheden (LIBE) met de Griekse regering de huidige situatie aan de grens en de noodzaak om te voorkomen dat de humanitaire crisis een volksgezondheidsprobleem wordt. De Commissie, Frontex en het EU-Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) sloten zich aan bij de EP-leden in hun oproep voor solidariteit en eenheid van de EU om de toenemende crisis in te dammen.

Huidige maatregelen

Samen met de lidstaten en EU-agentschappen, heeft de Europese Commissie een noodplan geactiveerd, volgen ze de situatie nauwkeurig op en hebben ze nieuwe maatregelen aangenomen.

Er werden twee snelle interventies aan de grenzen in gang gezet, er werden bijkomende grenswachters ingezet en Griekenland activeerde het mechanisme voor civiele bescherming, waardoor EU-landen al meer dan 90.000 hulppakketten naar de Griekse kampen hebben gestuurd.

Alle migranten die in de hotspots toekomen, ondergaan een verplichte gezondheidscontrole. Nieuwkomers worden apart gehouden totdat hun medische test afgerond is.

De Commissie voorziet €350 miljoen voor onverminderde steun aan Griekenland, waar de meerderheid van de migranten en vluchtelingen toekomen, waarvan €50 miljoen voor medische zorg.

Na een gezondheidscontrole, zullen 1600 niet-begeleide minderjarigen, die nu in de hotspots op de eilanden zitten, verhuisd worden naar andere EU-landen: Duitsland, Frankrijk, Portugal, Finland, Litouwen, Kroatië, Ierland en Luxemburg. Sommige van hen zullen volgende week al naar Luxemburg reizen.

Met de steun van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en Frontex, werd een vrijwillige regeling ingesteld om mensen aan te moedigen terug naar hun thuisland te gaan.

Meer steun nodig

Notis Mitarachi, de Griekse minister voor Migratie en Asiel, benadrukte dat er veel uitzonderlijke maatregelen van kracht zijn om een Covid-19 uitbraak in de kampen op de eilanden te voorkomen, maar ook dat er nood is aan meer bijstand.

EP-leden eisen meer steun, accommodatie en medisch materieel, de mogelijkheid voor families om te verhuizen, verlenging van huidige asielaanvragen en de overweging om interviews online te doen.

De Commissie heeft een bijkomend budget van €350 miljoen voorgesteld om nieuwe kampen en appartementen te bouwen op het Griekse vasteland. Dit moet goedgekeurd worden door het Parlement.

Vicevoorzitter van de Commissie voor de bevordering van de Europese levenswijze, Margarítis Schinás, beklemtoonde het belang om vast te houden aan onze waarden en fundamentele mensenrechten en de EU-wetgeving te respecteren. Hij benadrukte tegelijkertijd dat de EU moet verder werken aan het nieuwe Europees pact inzake immigratie en asiel, dat tijdens het voorjaar zou worden voorgesteld.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200402STO76413


Terug naar boven