r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU wil duidelijkheid over Ierse grenscontroles

maandag 30 maart 2020, 21:46
The miniature of the European flag and its reflection on the bonnet of a car
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie wil dat het Verenigd Koninkrijk de stappen uiteenzet die het zal nemen om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland te voorkomen. Dat hebben de Europese onderhandelaars gevraagd bij de hervatting van de gesprekken over de uitvoering van het brexitakkoord. Die gesprekken werden per videoverbinding gehouden vanwege de coronacrisis.

Het verzoek geeft aan dat een van de belangrijkste onderwerpen van het brexitakkoord nog niet is afgerond, terwijl de overgangsperiode eind dit jaar afloopt. Voor het einde van het jaar moeten de Britten en de EU ook nog een nieuw handelsakkoord sluiten. De druk op de Britse premier Johnson om de overgangsperiode te verlengen wordt daarom steeds groter. Tot nu toe heeft Johnson steeds laten weten dat een verlenging uit den boze is.

Als onderdeel van het brexitakkoord met de EU heeft Johnson beloofd een speciale zone om Ierland en Noord-Ierland heen te leggen zodat er geen grenscontroles op het eiland zijn. Dat betekent wel dat er een vorm van controles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland moet komen, maar Johnson heeft de Noord-Ieren belooft dat die er niet komen. Tot nu toe heeft de Britse regering volgehouden dat er slimme maatregelen komen die die controles overbodig maken.

De EU wil nu echter duidelijkheid. "Het is noodzakelijk dat er snel een gedetailleerd tijdsplan komt en dat er maatregelen worden genomen om controles mogelijk te maken", schrijft de EU in een verklaring.

Terug naar boven