r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Coronavirus: jouw passagiersrechten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 23 juli 2020.

Vlucht afgelast door Covid-19? Wil je niet of mag je niet reizen? Ontdek jouw passagiersrechten in de EU tijdens deze buitengewone omstandigheden.

Alle EU-landen hebben beperkeringsmaatregelen geintroduceerd - zoals reisbeperkingen, quarantaine zones en lockdowns - om de corona-pandemie aan te pakken. Deze maatregelen hebben een grote impact op de transportsector, dus zorg ervoor dat je jouw passagiersrechten kent.

Op 18 maart presenteerde de Europese Commissie gedetailleerde richtlijnen om te garanderen dat de passagiersrechten in de EU correct toegepast worden, en om passagiers in alle EU-landen te beschermen.

Ontdek de tien dingen die de EU doet om het coronavirus in te dammen.

Wat als mijn vlucht afgelast wordt?

Luchtvaartmaatschappijen die vluchten afgelasten zijn verplicht om - altijd - passagiers de keuze te geven tussen de volgende drie opties:

  • Terugbetaling
  • Zo snel mogelijk een andere vlucht
  • Een andere vlucht op een latere datum, naar keuze van de passagier

Als je kiest om zo snel mogelijk een andere vlucht te boeken, hou er dan rekening mee dat er aanzienlijke vertragingen kunnen zijn, aangezien het aantal vluchten beperkt is door nationale maatregelen omwille van het coronavirus.

Heb ik recht op een hotel en maaltijden als mijn vlucht afgelast wordt?

Luchtvaartmaatschappijen zijn - zonder uitzondering - verplicht om gratis maaltijden, versnaperingen en hotelaccommodaties aan te bieden voor passagiers van wie de vlucht afgelast is en gekozen hebben om zo snel mogelijk een andere vlucht te nemen.

Heb ik recht op compensatie?

Vliegtuigpassagiers hebben recht op compensatie als hun vlucht minder dan twee weken voor de vertrekdatum afgelast wordt, tenzij er ‘buitengewone omstandigheden zijn’. Door de huidige corona-uitbraak is deze uitzondering nu van toepassing, omdat de maatregelen van overheidsinstanties de normale activiteiten van de luchtvaartmaatschappijen verhinderen.

Wat als ik mijn uitstap wil afgelasten?

Als je zelf je uitstap wil afgelasten, hangt de terugbetaling af van het type ticket dat je gekocht hebt, zoals uitgelegd in de algemene voorwaarden. Raadpleeg de maatschappij voor meer details.

Ik heb een waardebon gekregen in plaats van een terugbetaling in contant geld. Wat zijn mijn rechten?

Reizigers hebben het recht om te kiezen tussen een waardebon of een terugbetaling voor alle afgelaste tickets - inclusief vluchten, trein, bus of veerboot - en alle reispakketten. Volgens de EU-richtlijnen die op 13 mei werden gepubliceerd, moeten waardebonnen ten minste één jaar geldig zijn en moeten ze na één jaar terugbetaald worden als ze niet gebruikt worden. Vervoerbedrijven moeten flexibel zijn, door bijvoorbeeld reizigers toe te laten om via dezelfde route onder dezelfde omstandigheden te reizen. Waardebonnen moeten ook overdraagbaar zijn naar een andere reiziger.

De Europese Unie is de enige plek in de wereld met een volwaardige bescherming voor alle burgers die per vliegtuig, trein, boot of bus reizen.

Ontdek wat het Europees Parlement doet om passagiersrechten in de EU te beschermen.

Het vermijden van lege vluchten

De luchtvaart regels verplichten luchtvaartmaatschappijen om de meeste start- en landingslots te gebruiken. Als ze dat niet doen, kunnen ze hun tijdsslot voor het volgende seizoen verliezen.

Op donderdag 26 maart heeft het Parlement het Commissievoorstel om de regels over start- en landingslots aan te passen goedgekeurd, om zogezegde spookvluchten te stoppen. De aangenomen maatregelen werden door de Raad goedgekeurd op 30 maart en traden met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 maart (vanaf 23 januari voor vluchten tussen de EU en China of Hong Kong).

Bekijk de tijdlijn van aangenomen maatregelen.

Bekijk de Facebook live met Karima Delli (Groenen, FR), voorzitter van de Parlementaire transportcommissie, over de maatregelen om spookvluchten te stoppen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200323STO75616


Terug naar boven