r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Italië wil inzet noodfonds EU zonder voorwaarden'

dinsdag 24 maart 2020, 10:07
Annual meeting of Board of Governors of the ESM
Bron: The Council of the European Union

ROME (ANP) - De Italiaanse regering wil dat de Europese Unie haar noodfonds voor eurolanden in financiële problemen inzet tegen de coronacrisis, zonder daarbij de gebruikelijke voorwaarden te stellen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde.

Ministers van Financiën van de eurolanden bespreken later op dinsdag voorstellen van de Europese Commissie om het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) te gebruiken. Als landen hulp uit dit noodfonds ontvangen, zit daar nu nog de eis aan verbonden dat ze hervormingen doorvoeren. Dit moet voorkomen dat problemen met de overheidsfinanciën terugkeren.

Italië is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door de coronapandemie. Om de economische klap daarvan te boven te komen, zijn volgens de ingewijde "alle beschikbare hulpmiddelen nodig". "Dus ook het ESM zonder enige voorwaarden."

De Italiaanse premier Giuseppe Conte deed eerder al een oproep om het ESM aan te spreken. Het fonds kan op dit moment 410 miljard euro uitlenen. Het ESM kan ook een programma opzetten dat de Europese Centrale Bank de mogelijkheid geeft onbeperkt staatsleningen van eurolanden op te kopen. Dit is nog nooit eerder gebeurd.

De lidstaten zijn verdeeld over de inzet van het ESM. Minister Wopke Hoekstra van Financiën liet eerder weten dat het noodfonds pas moet worden ingezet als alle andere economische steunmaatregelen tegen de coronacrisis hebben gefaald.

Terug naar boven