r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meer EU-landen bereid kinderen op te nemen uit Griekenland

vrijdag 13 maart 2020, 17:05
Vluchtelingenkamp in Griekenland © Europese Unie, 2016

BRUSSEL (ANP) - In navolging van zeven EU-landen die al hadden toegezegd onbegeleide minderjarige asielzoekers op te nemen van de Griekse eilanden heeft nog een aantal lidstaten zich daartoe bereid verklaard. Andere landen overwegen het, zei EU-commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) na overleg in Brussel met EU-ministers.

Het gaat om ten minste 1600 kinderen. Johannson hoopt dat de eersten medio volgende week kunnen worden overgebracht. "Een sterk signaal van solidariteit met Griekenland."

Duitsland, Frankrijk, Ierland, Finland, Portugal, Kroatië en Luxemburg hadden zich al gemeld. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) herhaalde dat Nederland niet meedoet. Griekenland is volgens haar verantwoordelijk voor de opvang.

Op de eilanden zouden 5500 minderjarigen verblijven, maar velen hebben nog geen grondige leeftijdscheck gehad, zei Johansson. Ook moet worden getest of ze besmet zijn met het coronavirus.

Om de druk op Griekenland te verlichten, krijgen 5000 asielzoekers uit de overbevolkte kampen een aanbod om met 2000 euro vrijwillig naar hun land van herkomst terug te gaan, bevestigde de EU-commissaris.

Terug naar boven