r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Brussel staat nationale steun om virus toe

vrijdag 13 maart 2020, 14:52
gewijzigd
Euro biljetten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie staat EU-landen toe zonder ‘straf’ extra geld in hun onder de coronacrisis lijdende economie te pompen. Ze zal "alle mogelijke flexibiliteit" aanwenden in de bestaande EU-regels vanwege de uitzonderlijke omstandigheden om het mogelijk te maken dat overheden bedrijven en burgers kunnen steunen en compenseren. De versoepeling gaat zowel om staatssteun als begrotingsregels.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zegt te werken aan een regeling voor hard getroffen sectoren zoals toerisme en de horeca. Uitstel van sociale premies of belastingen behoren tot de mogelijkheden. Collega Valdis Dombrovskis (Financiën) roept banken op soepel te zijn met het lenen van geld aan ondernemers die door het virus in zwaar weer zijn terechtgekomen. De EU zal zelf voor 8 miljard euro aan leningen voor 100.000 middelgrote en kleine bedrijven garant staan.

Daarnaast maakt Brussel geld vrij voor een investeringsinitiatief. Daarbij wordt 7,5 miljard euro aan niet-gebruikte subsidies uit de structuurfondsen beschikbaar gesteld aan lidstaten om er nieuwe projecten mee te financieren. De commissie heeft een speciale lijn geopend voor overheden met vragen over steunmaatregelen.

Voorzitter Ursula von der Leyen: "Dit virus vreet aan onze economieën. Het is een grote schok, die zo kort en beperkt mogelijk moet zijn, zodat hij geen permanente schade aanricht. Ik ben ervan overtuigd dat de Europese Unie deze shock zal weerstaan." Ze zei dat Brussel alles zal doen wat nodig is.

Terug naar boven