r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Banken willen soepelere regels voor corona-aanpak

woensdag 11 maart 2020, 20:09
Euro biljetten

FRANKFURT (ANP) - Europese banken dringen er bij de toezichthouders op aan de maatregelen die na de financiële crisis werden ingesteld voor geldschieters te versoepelen. Daardoor zouden de kredietverstrekkers de economische impact van het nieuwe coronavirus het hoofd kunnen bieden. Dat staat in een voorstel van de Europese Banken Federatie, een lobbygroep die ongeveer 3500 bedrijven vertegenwoordigt.

De verzoeken variëren van het verlagen van de benodigde kapitaalbuffers tot het versoepelen van regels omtrent slechte leningen. Volgens de banken zijn de maatregelen nodig om de Europese economie door de moeilijke tijd te loodsen die wordt veroorzaakt door het dodelijke virus.

De Bank of England nam woensdag een reeks noodmaatregelen om kredietverstrekkers te helpen, ook om er zeker van te zijn dat het geld blijft stromen. Kenners houden er rekening mee dat de Europese Centrale Bank donderdag dat voorbeeld volgt. Een maatregel die de ECB zou kunnen nemen, is onder meer het verbeteren van de voorwaarden voor langlopende leningen aan geldschieters, een instrument dat kan worden gebruikt voor kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kijkt de Europese bankensector met belangstelling uit naar de uitkomst van de vergadering van het ECB-bestuur. De Nederlandse bankensector steunt ook de oproep van de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland aan de overheid om noodmaatregelen te treffen. Nu het virus zich verder verspreidt, zijn volgens de NVB maatregelen nodig om de nadelige gevolgen voor de groei en werkgelegenheid te beperken.

De banken hebben de afgelopen dagen ook gesprekken gevoerd met het ministerie van Economische Zaken en ondernemersorganisaties om te kijken wat er nog meer gedaan kan worden voor ondernemers die getroffen worden door de economische gevolgen van het virus. Zo wordt onder meer gekeken naar tijdelijke liquiditeitssteun voor in de kern gezonde bedrijven. Banken zullen daardoor op basis van overheidsgaranties over een deel van het krediet meer ruimte hebben om ondernemers te helpen met liquiditeit.

Terug naar boven