r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-meerjarenbegroting: Het is niet mogelijk om het met minder te doen, zegt EP

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 11 maart 2020.

De Europarlementariërs betreuren dat de lidstaten niet bereid zijn om de EU de benodigde middelen te geven om de uitdagingen van de Europese Unie aan te pakken.

“Beter geen akkoord dan een slecht akkoord”, beklemtonen EP-leden aangezien de lidstaten het tijdens de EU-top niet eens konden worden over een gezamenlijk standpunt voor het volgende Meerjarig Financieel Kader (MFK 2021-2027). Met het oog op de vertraging waar de volgende meerjarenbegroting ongetwijfeld mee geconfronteerd wordt drongen de leden er bij de Commissie op aan om een noodplan in te dienen. Zo worden begunstigden zoals boeren, steden, regio’s, studenten, onderzoekers, bedrijven en ngo’s in heel Europa beschermt.

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel erkende tijdens het plenaire debat dat de begrotingstop van 20 en 21 februari mislukt was. Europarlementariërs bekritiseerden het voorstel dat voor de lidstaten op de onderhandelingstafel lag. Zij stelden dat dit voorstel de EU “irrelevant” zou maken. Het voorstel werd “schandalig” genoemd, zeker met het oog op de huidige crisis aan de Griekse grens en de uitbraak van COVID-19. Het voorstel van Michel sneed onder andere in migratie en onderzoeksprogramma’s.

Het volledige debat kijkt u hier terug.


Terug naar boven