r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel versoepelt regels voor luchtvaart vanwege coronavirus

dinsdag 10 maart 2020, 15:31
Vliegtuig

BRUSSEL (ANP) - De Europese regels voor het gebruik van start- en landingstijden (slots) op luchthavens worden tijdelijk versoepeld. De Europese Commissie komt "heel snel" met wetgeving vanwege de gevolgen van het coronavirus voor de sector, kondigde voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag aan.

De luchtvaartbranche had vorige week om coulance gevraagd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had Brussel om opschorting van de regels verzocht.

De capaciteit op luchthavens wordt verdeeld door zogenoemde slotcoördinators. Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht minstens 80 procent van aan hen toegewezen slots ook echt te gebruiken. Als ze dat niet doen kunnen ze die in het volgende jaar verliezen. Veel maatschappijen vliegen om die reden nu met beperkt gevulde vliegtuigen.

Het virus heeft een "enorme impact" op de luchtvaartindustrie, zei Von der Leyen. "En het gaat met de dag slechter. We willen het tijdelijk makkelijker maken voor maatschappijen om hun slots te houden. Dat zal ook de CO2-uitstoot verlagen doordat vrijwel lege vliegtuigen niet meer de lucht in hoeven, voegde ze eraan toe.

Voor vluchten van en naar China gold al een uitzondering.

Terug naar boven