r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Greta Thunberg spoort EP-leden om klimaatleiderschap te tonen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 10 maart 2020.

Klimaatactiviste Greta Thunberg besprak samen met de milieucommissie de plannen van de EU om de klimaatnoodtoestand aan te pakken.

De klimaatactiviste heeft met het Parlement de klimaatwet besproken, een voorstel dat de EU ertoe moet verbinden om klimaatneutraal te zijn tegen 2050.

In haar toespraak tot de commissie, bekritiseerde Thunberg het voorstel als onvoldoende: “De EU moet het voortouw nemen. Jullie hebben de morele plicht en de unieke economische en politieke mogelijkheid om klimaatleider te worden. Jullie hebben zelf een klimaat- en milieunoodtoestand uitgeroepen. Jullie zeiden dat dit een existentiële bedreiging was. Nu moeten jullie bewijzen dat jullie het menen.”

Het is essentieel om “een pad gebaseerd op wetenschap” te volgen. “Al de rest is capitulatie,” zei ze. “Deze klimaatwet is een capitulatie, want de natuur onderhandelt niet en je kan geen akkoord sluiten met fysica.”

Tijdens de introductie van Thunberg, zei voorzitter van de milieucommissie Pascal Canfin: “Iedereen moet zijn rol spelen. Ik ben overtuigd dat we de energie van onze jongeren nodig hebben. Geen enkele maatschappij kan transformeren, geen enkele maatschappij kan reageren op de uitdagingen waar we nu mee geconfronteerd worden op het vlak van klimaat als we de energie van jongeren niet meenemen. En jij belichaamt dit.”

Over de klimaatwet

De klimaatwet, voorgesteld door de Europese Commissie is een belangrijk onderdeel van de Green Deal. Om klimaatneutraal te zijn tegen 2050, moeten de lidstaten van de EU hun koolstofvoetafdruk verkleinen, vooral door uitstoot te verminderen, te investeren in groene technologie en het milieu te beschermen. Het voorstel wil CO2-neutraliteit doordrukken in alle EU-beleidsvormen en op elk niveau van de maatschappij en economie in de EU.

Voor het van kracht kan gaan, moet het goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Raad.

Productinformatie

REF.: 20200227STO73520


Terug naar boven