r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU overweegt hulp aan luchtvaartbranche vanwege coronacrisis

maandag 9 maart 2020, 12:26

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie overweegt de regels voor het gebruik van start- en landingstijden op luchthavens tijdelijk soepeler toe te passen in verband met de coronacrisis. Het dagelijks bestuur van de EU laat dat weten in reactie op verzoeken tot coulance vanuit de luchtvaartsector.

De schaarse capaciteit op luchthavens wordt in elk land verdeeld door een onafhankelijke coördinator. Om te voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen start- en landingstijden aanvragen, alleen om te zorgen dat een concurrent ze niet kan krijgen, zijn zij verplicht minstens 80 procent van die toegewezen slots ook echt te gebruiken. Anders kunnen zij ze het volgende jaar kwijtraken.

De internationale brancheorganisatie IATA waarschuwde vorige week dat die regel luchtvaartmaatschappijen momenteel dwingt door te vliegen met halflege vliegtuigen. Voor vluchten van en naar China geldt al een uitzondering maar de sector dringt aan op een bredere vrijstelling, omdat ook voor andere bestemmingen passagiers massaal thuis zouden blijven.

De Europese Commissie "bestudeert momenteel alle beschikbare data" over de gevolgen van het coronavirus voor de luchtvaart, laat zij weten. Alle mogelijke opties om het leed voor de sector te verzachten worden tegen het licht gehouden, waaronder ook een versoepeling van de regels voor slotgebruik.

Terug naar boven