r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurogroep bereid tot maatregelen na virusuitbraak

woensdag 4 maart 2020, 18:02
Mario Centeno, president van de Eurogroep
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Eurolanden kunnen extra geld uitgeven zonder de EU-begrotingsregels te overtreden voor "ongebruikelijke gebeurtenissen waar een regering geen controle over heeft". Dat zei Eurogroepvoorzitter Mario Centeno na afloop van een teleconferentie met de EU-ministers van Financiën over de gevolgen van het nieuwe coronavirus.

Italië heeft eerder aangegeven gebruik te willen maken van deze flexibiliteitsclausule. Rome wil 3,6 miljard euro uitgeven om de economische klappen door het virus op te vangen. Het is aan de Europese Commissie om een verzoek te beoordelen, aldus Centeno.

Hij zei dat de ministers bereid zijn "verdere maatregelen te treffen" om de economie in de EU te ondersteunen en het beleid onderling af te stemmen. Volgens de Portugees is de omvang van het probleem nog onzeker.

Minister Wopke Hoekstra heeft tijdens de telefonische vergadering het belang van goede communicatie tussen de lidstaten benadrukt. Hij heeft er volgens een woordvoerder op gewezen dat "de economische effecten van het virus voor een belangrijk deel gedreven worden door vertrouwenseffecten."

Terug naar boven