r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU: 170 miljoen humanitaire hulp voor Syrië

woensdag 4 maart 2020, 14:37
Humanitaire hulp EU in het Midden-Oosten, waterton en vier kinderen
Bron: European Commission DG ECHO - flickr

BRUSSEL/ANKARA (ANP) - De Europese Unie maakt 170 miljoen euro extra vrij voor humanitaire hulp in Syrië, waarvan 60 miljoen voor de crisis in de noordwestelijke regio Idlib. Daar zitten bijna een miljoen vluchtelingen vast als gevolg van het conflict.

EU-buitenlandchef Josep Borrell and EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) maakten dat bekend na een bezoek aan Ankara, waar zij spraken met onder anderen president Erdogan. Die wil steun van de EU voor zijn ingrijpen in Syrië en heeft de druk opgevoerd door de grenzen naar Europa open te zetten.

"We hebben een gezamenlijk belang om het conflict in Syrië te beëindigen", aldus Borrell. "Verhoogde druk aan de grens tussen Turkije en de EU en eenzijdige acties zullen geen antwoorden opleveren."

Borrell herhaalde dat Turkije zich moet houden aan de afspraken met de EU uit 2016 en vluchtelingen en migranten niet moet "aanmoedigen" naar de Europese grenzen te gaan. Lenarčič vroeg aandacht voor het gebrek aan alle basale voorzieningen voor de vluchtelingen in Idlib. De strijdende partijen moeten humanitaire hulp ongehinderd laten passeren, benadrukte hij.

Terug naar boven