r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europadag Symposium "Visies op Vrede in Europa" (AFGELAST), Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 8 mei 2020 19:30 - 22:30
plaats Utrecht
locatie Conferentie- en vergadercentrum "In De Driehoek" Toon locatie
zaal Gertrudiskapel
organisatie Comité Europadag Utrecht

Dit jaar, 2020, herdenken we dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden eindigde. Voor een deel van Europa betekende dat het begin van een lange periode van vrede. Voor een ander deel van Europa was dit het begin van het leven onder het communisme - tot de val van de Berlijnse muur in 1989. 30 jaar geleden was er een euforie in Europa: vrede in Europa, voor iedereen! Maar gezien de vele uitdagingen waar we nu voor staan, is vrede geen vanzelfsprekendheid. Er zijn verschillende en vrij tegenstrijdige perspectieven op vrede in Europa.

Inhoud

1.

Europadag Symposium

Deze fundamentele en urgente kwesties zullen worden besproken op het Europadag Symposium, georganiseerd op vrijdag 8 mei 19.30-22.00 uur in Utrecht (zie https://www.europadagutrecht.nl/).

Tijdens dit symposium zullen twee vragen centraal staan: welke kernwaarden en welke attitude van burgers zijn nodig voor een stabiele vrede binnen de Europese Unie, en dat tegen de achtergrond van 70 jaar Schumanverklaring en 75 jaar vrede binnen Europa. Sprekers zijn:

  • Inleiding door drs. S. (Stefan) Waanders, historicus en publicist, oud-directeur van Stichting Thomas More.
  • co-referaat door de heer mr. D. (David) Langerak, EU vertegenwoordiger van de gemeente Utrecht; hij zal het thema van uit Utrechts perspectief belichten.
  • Het debat wordt geleid door de Team Leader of Europe Team bij Vredesorganisatie PAX te Utrecht.

Het Europadag Symposium wordt jaarlijks door de "Drie Utrechtse Kathedralen" aangeboden: de Oud-Katholieke Sint Gertrudiskathedraal, de Rooms-Katholieke Sint Catharinakathedraal en de Protestantse Domkerk (PKN).

  • Datum: vrijdag 8 mei 2020
  • Tijd: 19:30 - 22:00 uur
  • Plaats: Conferentiecentrum "In De Driehoek", Willemsplantsoen 1c te 3511 LA Utrecht
  • Kosten 15 Euro (PIN of contant); studenten, CJP en U-Pas vrije toegang
  • Aanmelden: aanmelden@europadagutrecht.nl

2.

Oecumenische Vesper

Voorafgaand aan het Europadag Symposium bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een oecumenische vesper in de Domkerk te Utrecht, waarin vertegenwoordigers van de Oud-Katholieke Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Domkerk zullen voorgaan. Vrije toegang. Na afloop van de vesper wordt aan de deelnemers van vesper + symposium een lunchbag uitgereikt.

  • Tijd: 18:00 - 18:45 uur.
  • Locatie: Domplein, hoofdingang Domkerk.

3.

Meer over...

4.

Meer informatie

Terug naar boven