r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland: geen bevestiging dat Turkije vluchtelingendeal opzegt

vrijdag 28 februari 2020, 19:08
Stef Blok
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet bevestigd gekregen dat Turkije morrelt aan een omvangrijke vluchtelingendeal met de Europese Unie. Dat zegt een woordvoerder in reactie op een hoge Turkse functionaris. Die meldde dat Turkije geen Syrische vluchtelingen meer tegenhoudt die naar Europa willen.

Ook de Europese Unie heeft geen bevestiging gekregen. De functionaris zei donderdag dat Turkije Syrische vluchtelingen laat gaan die via land of zee Europa proberen te bereiken. Politie, kustwacht en grenswachten zouden al zijn geïnstrueerd deze mensen niet te stoppen.

De maatregel zou te maken hebben met de verwachte komst van meer vluchtelingen uit de Syrische grensregio Idlib, die het Syrische regeringsleger probeert te heroveren op opstandelingen. In Turkije bevinden zich al zo'n 3,5 miljoen vluchtelingen uit het buurland.

In Idlib sneuvelden donderdag ruim dertig Turkse militairen. Minister Stef Blok bracht inmiddels zijn condoleances over aan zijn Turkse ambtgenoot.

De bewindsman blijft Syrië en Rusland oproepen om de aanvallen op de Syrische bevolking in de gelijknamige hoofdstad Idlib per direct te stoppen. De hulpinstanties kunnen het grote aantal vluchtelingen niet meer aan. Volgens hem bieden alleen politieke onderhandelingen een uitkomst voor de crisis.

Delen

Terug naar boven