r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bulgarije scherpt grenscontroles Turkije ook aan

vrijdag 28 februari 2020, 14:25
gewijzigd

SOFIA (ANP/RTR) - Bulgarije heeft aangekondigd om de controles aan de grens met Turkije flink aan te scherpen. Dat doet het land nadat Turkije heeft bekendgemaakt dat het Syrische vluchtelingen die naar de Europese Unie willen, niet meer gaat tegenhouden.

"Wij hebben informatie dat er een grote groep onderweg is naar de grenzen", aldus de Bulgaarse premier Boyko Borissov. "We hebben de controles opgevoerd tot het maximale niveau."

Bulgarije overweegt duizend militairen naar de grens met Turkije te sturen vanwege de verwachte migrantenstroom. Vrijdag kwamen al twee groepen van ongeveer dertig vluchtelingen aan bij die grens. Zij werden tegengehouden door de grenspolitie. De regering in Sofia heeft laten weten geen migranten toe te laten, ook met oog op het nieuwe coronavirus.

Naast Bulgarije wil ook Griekenland vluchtelingen tegenhouden en heeft daarom de grenscontroles aangescherpt. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft inmiddels met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gebeld om de situatie te bespreken.

Turkije meldde kort na de bekendmaking dat er al een kleine stroom vluchtelingen op gang was gekomen. De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zegt nog niets te hebben gehoord over het nieuwe Turkse beleid.

Delen

Terug naar boven