r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Recordaantal Europees commissarissen reist naar Addis Abeba voor de tiende vergadering van de Europese Commissie en de Commissie van de Afrikaanse Unie

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 25 februari 2020.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, reist morgen af naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba voor de tiende vergadering van de Commissies van de Europese Unie en de Afrikaanse Unie; ze wordt vergezeld door twintig commissarissen en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. De besprekingen zullen zich toespitsen op belangrijke thema's als groei, werkgelegenheid, de transitie naar een groene economie, digitalisering, vrede, veiligheid en governance, en mobiliteit en migratie.

Voor vertrek uit Brussel zei voorzitter Von der Leyen: “Europa en Afrika zijn natuurlijke partners. We hebben een historische band en we staan op veel vlakken voor vergelijkbare uitdagingen. Een van onze hoofddoelstellingen is om de groene en de digitale transformatie van onze economieën om te zetten in kansen voor onze jongeren.”

Aan EU-kant neemt een recordaantal commissarissen deel aan deze vergadering, wat getuigt van de prioriteit die Afrika vertegenwoordigt voor de nieuwe Europese Commissie en haar ambitie om de betrekkingen naar een hoger plan te tillen.

De voorzitter wordt vergezeld door hoge vertegenwoordiger en vicevoorzitter Josep Borrell, alsmede de vicevoorzitters Frans Timmermans (Europese Green Deal), Margrethe Vestager (Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk), Valdis Dombrovskis (Een economie die werkt voor de mensen), Maroš Šefčovič (Interinstitutionele Betrekkingen en Prognoses), Věra Jourová (Waarden en Transparantie), Dubravka Šuica (Democratie en Demografie) en Margaritis Schinas (Bevordering van onze Europese levenswijze).

Daarnaast reizen ook de commissarissen Jutta Urpilainen (Internationale Partnerschappen), Phil Hogan (Handel), Mariya Gabriel (Innovatie en Jeugd), Nicolas Schmit (Werkgelegenheid en Sociale Rechten), Paolo Gentiloni (Economie), Janusz Wojciechowski (Landbouw), Elisa Ferreira (Cohesie en Hervormingen), Didier Reynders (Justitie), Helena Dalli (Gelijkheid), Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken), Janez Lenarčič (Crisisbeheer), Adina Ioana Vălean (Vervoer), Kadri Simson (Energie) en Virginijus Sinkevičius (Milieu, Oceanen en Visserij) af naar Addis Abeba.

De EU en de Afrikaanse Unie (AU) zullen bespreken hoe zij beter kunnen samenwerken bij de aanpak van de grote uitdagingen waar zowel Europa als Afrika voor staat: bevordering van duurzame groei en werkgelegenheid, de transitie naar een groene economie, de digitale transformatie, vrede, veiligheid en goed bestuur, en mobiliteit en migratie.

De bijeenkomst biedt de EU ook de gelegenheid haar Afrikaanse partners te raadplegen over de op stapel staande brede strategie voor Afrika, die voorzitter Von der Leyen heeft beloofd te zullen formuleren tijdens de eerste honderd dagen van haar mandaat, en die naar verwachting begin maart zal worden gepresenteerd.

De presentatie van dit belangrijke document zal de aanzet geven voor een breder raadplegingsproces ter voorbereiding op de ministeriële bijeenkomst tussen de EU en de AU in mei 2020 in Kigali (Rwanda) en op de top tussen de EU en de AU in oktober in Brussel, waar beide partijen een gezamenlijke aanpak van gedeelde prioriteiten zullen overeenkomen.

Achtergrond

De EU en de AU hebben geleidelijk een stevig strategisch en politiek partnerschap opgebouwd dat verankerd is in wederzijdse verbintenissen. Het partnerschap is gebaseerd op gedeelde waarden en belangen, zoals vastgelegd in de gezamenlijke strategie Afrika-EU, die in 2007 tijdens de EU-Afrika-top in Lissabon werd vastgesteld.

Tussen de EU en de AU vindt regelmatig een politieke dialoog plaats op verschillende niveaus: ieder jaar worden vergaderingen tussen de Commissies en op ministerieel niveau gehouden, en iedere drie jaar een top op het niveau van de staatshoofden. Tijdens de vijfde top, die in 2017 plaatsvond in Abidjan (Ivoorkust), wezen de Afrikaanse en Europese leiders economische kansen voor jongeren, vrede en veiligheid, mobiliteit en migratie en samenwerking op het gebied van bestuur aan als de strategische prioriteiten voor 2018-2020 en spraken zij af deze gezamenlijk aan te pakken.

De EU presenteerde tijdens deze top ook haar nieuwe plan voor externe investeringen, dat tot doel heeft tussen nu en 2023 tien miljoen nieuwe banen te scheppen, met name voor vrouwen en jongeren. Het is de bedoeling dat het plan 47 miljard euro aan publieke en private investeringen zal genereren.

Tijdens de vorige vergadering van de Commissies in mei 2018 in Brussel ondertekenden de EU en de AU een memorandum van overeenstemming ter versterking van de samenwerking op het gebied van vrede en veiligheid.

Beide Commissies zijn vastbesloten actief bij te dragen aan de uitvoering van het EU-AU-partnerschap, dat vandaag relevanter is dan ooit in een snel veranderende mondiale context.

Meer informatie

Factsheet over de vergadering tussen de Commissies van de EU en de AU


Terug naar boven