r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Covid-19: EU werkt op alle fronten en trekt 232 miljoen euro uit voor de wereldwijde strijd tegen de uitbraak

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 24 februari 2020.

De Europese Commissie werkt non-stop om de lidstaten te ondersteunen en de internationale inspanningen op te voeren in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Nieuw steunpakket van de EU

Om de wereldwijde paraatheid voor, de preventie tegen en de inperking van het virus te bevorderen, kondigt de Commissie vandaag een nieuw steunpakket ter waarde van 232 miljoen euro aan. Een deel van deze middelen zal onmiddellijk worden toegewezen aan verschillende sectoren; de overige middelen zullen de komende maanden worden vrijgemaakt.

“Aangezien het aantal gevallen blijft toenemen, is de volksgezondheid de eerste prioriteit. De internationale gemeenschap moet samenwerken om de paraatheid in Europa, China en elders te versterken. Europa is vastbesloten hierin een leidende rol te spelen,” aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Janez Lenarčič, commissaris voor Crisisbeheer en Europese coördinator voor respons in noodsituaties: “Het virus heeft al 2 600 levens geëist. We hebben dus geen andere optie dan ons voor te bereiden op alle niveaus. Ons nieuwe steunpakket zal bijdragen tot de werkzaamheden van de Wereldgezondheidsorganisatie en voornamelijk worden ingezet in landen met zwakkere gezondheidsstelsels. Ons doel is de verspreiding van de uitbraak wereldwijd tegen te gaan.”

Ondersteuning van de lidstaten

Gezien de ontwikkelingen in Italië intensiveert de Commissie haar steun aan de lidstaten in het kader van de lopende werkzaamheden op het gebied van paraatheid, rampenplannen en responsplanning.

Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: “Gezien de snel veranderende situatie, staan we klaar om onze steun op te voeren. In deze context vertrekt deze week een gezamenlijke missie van deskundigen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en de Wereldgezondheidsorganisatie naar Italië om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen.”

Achtergrond

De nieuwe EU-financiering zal worden gebruikt voor het opsporen en diagnosticeren van de ziekte, de behandeling van besmette personen en het voorkomen van verdere overdracht in deze kritieke fase.

De 232 miljoen euro wordt als volgt verdeeld:

  • 114 miljoen euro voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en met name het plan voor wereldwijde paraatheid en respons. De bedoeling is de paraatheid voor en respons op noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid te verbeteren in landen met zwakke gezondheidsstelsels en een beperkte veerkracht. Voor een deel van deze financiering moeten de begrotingsautoriteiten van de EU hun toestemming geven;
  • 15 miljoen euro voor Afrika, onder meer voor het Pasteurinstituut in Dakar, Senegal, ter ondersteuning van maatregelen zoals snelle diagnose en epidemiologisch toezicht;
  • 100 miljoen euro voor onderzoek dat dringend nodig is in verband met diagnostiek, behandeling en preventie, waarvan 90 miljoen euro via het initiatief innovatieve geneesmiddelen, een partnerschap tussen de EU en de farmaceutische industrie; *
  • 3 miljoen euro voor het Uniemechanisme voor civiele bescherming voor repatriëringsvluchten van EU-burgers uit Wuhan, China.

Meer informatie

Vragen en antwoorden: Reactie van de EU op Covid-19

Foto: Bezoek van Janez Lenarčič, Europees commissaris, aan het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties van de EU

  • gewijzigd op 24 februari 2020 om 17u10.

Terug naar boven