r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Voortzetting Europese Top opgeschoven naar vrijdagavond

vrijdag 21 februari 2020, 17:58
gewijzigd
Charles Michel komt aan bij Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de EU-landen komen rond 18.00 uur naar de centrale onderhandelingstafel om verder te praten over de Europese meerjarenbegroting, meldt de woordvoerder van EU-president Charles Michel. Gedurende de dag werd de plenaire bijeenkomst vijf keer opgeschoven. Michel sprak de leiders de hele dag apart of in groepjes in een poging een compromis dichterbij te brengen.

Er is een document met een iets lager begrotingsplafond verspreid. Daarin zou Nederland tijdelijk meer geïnde douanerechten mogen houden dan andere landen. Aan de centrale tafel moet blijken hoe het voorstel valt en hoelang er wordt doorgepraat. "Alle opties staan nog open", aldus een betrokkene.

Bij een van de vele overleggen schoven de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron aan bij premier Mark Rutte en zijn drie ‘zuinige’ bondgenoten uit Denemarken, Zweden en Oostenrijk. Zij keken gezamenlijk naar opties om te korten op begrotingsposten in het voorstel van Michel, zoals de Europese grens- en kustwacht of het Erasmus+-programma. "Kijk of er nog stof uit de gordijnen kan worden geklopt en zoek naar laaghangend fruit", was hun boodschap aan Michel volgens een diplomaat.

Ook leiders van de groep van zeventien landen die zich verzetten tegen bezuinigingen op onder meer de fondsen voor regionale ontwikkeling werden gepolst. Een van hen, de Hongaarse premier Viktor Orbán, zei dat de groep wil bewegen naar de eis van het Europees Parlement voor een budget van 1,3 procent van het Europese inkomen. "De verkeerde kant op", aldus een bron uit het kamp van de zuinige vier.

De posities liggen dus nog altijd ver uiteen. Het voorstel van Michel voor een plafond van bijna 1100 miljard voor de periode 2021-2027 (1,074 procent van het Europese inkomen) is volgens Rutte en zijn geestverwanten zo’n 80 miljard euro te hoog. In het nieuwe voorstel zouden zij deels worden tegemoetgekomen.

Meerdere leiders hebben gezegd de kans op een snel akkoord laag in te schatten. Onder anderen Orbán noemde een vervolgtop zeer waarschijnlijk. De Oostenrijkse bondskanselier Kurz zei dan weer er alles aan te willen doen op deze top een akkoord te bereiken.

Terug naar boven