r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tegenstanders hopen dat handelsverdrag strandt in senaat

dinsdag 18 februari 2020, 17:20

DEN HAAG (ANP) - Maatschappelijke organisaties die al maanden campagne voeren tegen het handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Canada, hebben nu hun hoop gevestigd op de Eerste Kamer. "De Tweede Kamer miste vandaag de unieke kans om CETA weg te stemmen en daarmee klimaatleiderschap te tonen", reageert Milieudefensie op de goedkeuring van het verdrag door een kleine Kamermeerderheid.

"Wat we nodig hebben is internationale samenwerking voor een duurzame wereldeconomie, niet nog meer rechten voor multinationals", vindt de organisatie. De weerstand tegen het vrijhandelsverdrag blijft niet beperkt tot de milieubeweging. Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), vakbonden FNV en CNV en tal van andere organisaties zijn tegen.

"Wat een diepe teleurstelling", twitterde Foodwatch na de stemming. "Ondanks stapels rapporten, een unieke alliantie van maatschappelijke organisaties, boeren en vakbonden en ondanks een oproep van tienduizenden ondertekenaars stemde de Tweede Kamer zojuist voor CETA."

Tegenstanders vrezen oneerlijke concurrentie en keren zich tegen een arbitrageregeling, waarbij geschillen tussen overheden en bedrijven buiten de nationale rechter om worden beslecht door speciale arbiters.

Terug naar boven