r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kaaimaneilanden op zwarte lijst belastingparadijzen

dinsdag 18 februari 2020, 11:12
Eurosymbool op zee

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Financiën hebben de Kaaimaneilanden op de zwarte lijst van belastingparadijzen gezet. De drie eilanden in de Caraïbische Zee zijn een Brits overzees gebied. Het besluit komt nog geen drie weken na de brexit. Tot eind dit jaar geldt een transitieperiode waarin de Britten wel de EU-regels volgen maar ze geen stemrecht meer hebben. Ook Palau, Panama en de Seychellen werden aan de EU-lijst toegevoegd.

Op de zwarte lijst, die in december 2017 voor het eerst werd opgesteld, staan alleen landen en gebieden buiten de Europese Unie. Het gaat om landen en regio's waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking. De andere die al op de zwarte lijst stonden zijn Fiji, Amerikaans Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Oman, Trinidad en Tobago, Vanuatu en Samoa.

Van de landen wordt verwacht dat ze hun fiscale wetgeving aanpassen aan Europese eisen om risico’s als belastingontwijking en oneerlijke fiscale concurrentie aan te pakken.

Volgens Oxfam Novib blijft de zwarte lijst in gebreke, ondanks de toevoeging van Kaaimaneilanden, "een van de grootste en belangrijkste belastingparadijzen ter wereld", stelt de ontwikkelingsorganisatie. "De Europese Unie moet dringend haar criteria versterken. Het feit dat een land als Bermuda eraan ontsnapt is absurd.’’

Ook heeft Oxfam kritiek op het feit dat alleen landen buiten de EU in aanmerking komen voor de lijst. "Europese belastingparadijzen, waaronder Cyprus, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland, moeten eveneens worden aangepakt."

Terug naar boven