r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Johnson ontslaat ministers met oog op brexitgesprekken

donderdag 13 februari 2020, 13:15
Boris Johnson
Bron: wikimedia/Annika Haas

LONDEN (ANP) - De Britse premier Johnson heeft donderdag zijn eerste ministers de deur gewezen met het oog op de brexitonderhandelingen binnenkort. Dat meldt de BBC. Johnson kondigde eerder al aan deze week zijn kabinet op de schop te nemen. Verrassend is dat Sajid Javid (minister van Financiën) zijn ontslag heeft ingediend, terwijl werd verwacht dat hij mocht blijven zitten.

De ministers voor Noord-Ierland Julian Smith en Andrea Leadsom van Economische Zaken moeten het veld ruimen van Johnson. Ook Esther McVey (onderminister voor Volkshuisvesting) en Theresa Villiers (minister voor Milieu) vertrekken.

Vermoedelijk blijven Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) en Priti Patel (Binnenlandse Zaken) op hun post. Wie binnenkort de openstaande ministerposten gaan vullen is nog onduidelijk. Als mogelijke kandidaten worden onder anderen Oliver Dowden, Kwasi Kwarteng, Victoria Atkins, en Lucy Frazer genoemd.

Johnson boekte in december een monsterzege bij de verkiezingen en loodste zijn land een maand later de EU uit. Dat heeft zijn positie veel sterker gemaakt, vooral met het oog op de aanstaande brexitonderhandelingen.

Vermoedelijk wordt later donderdag meer bekend over het nieuwe kabinet van Johnson.

Terug naar boven