r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Minister Kaag probeert handelsverdrag met Canada te redden

donderdag 13 februari 2020, 12:33
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Verantwoordelijk minister Sigrid Kaag probeert een omstreden handelsakkoord met Canada te redden. Ze moet in ieder geval regeringspartij ChristenUnie (CU) over de streep trekken. De CU eist extra garanties om te kunnen instemmen met het verdrag over makkelijkere handel tussen de Europese Unie en Canada (CETA).

Zonder de CU is er geen meerderheid voor CETA, dus Kaag zal de partij tegemoet moeten komen. Tot nu toe steunen alleen de coalitiegenoten VVD, CDA, D66 en het Lid Van Haga het verdrag.

"In tijden van grote onzekerheid" heb je betrouwbare partners als Canada nodig, zo verdedigde Kaag het verdrag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Woensdag had de Kamer er onderling al negen uur over gediscussieerd.

De CU wil onder meer zekerheid dat er niet wordt geknabbeld aan de Europese normen voor de veiligheid van voedsel. De partij vreest onder meer de invoer van zogenoemd hormoonvlees. Dat mag Europa niet bereiken, aldus CU-Kamerlid Joël Voordewind. De partij vindt dat Kaag zich daarvoor moet inzetten in Brussel en Canada.

Volgens de minister is dat eigenlijk al vastgelegd en niet nodig. Maar om de zorgen weg te nemen, beloofde ze dat het kabinet het bij de Europese Commissie gaat aankaarten. Kaag hamerde erop dat de Europese normen gewoon van kracht blijven en dat die niet worden verlaagd. "CETA verandert dit ook niet. Chloorkip of -koe komt er niet in."

Op aandringen van Voordewind toonde ze zich ook bereid te kijken of er extra douanecontrole nodig is voor producten uit Canada.

Terug naar boven