r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement steunt onderhandelingen verdrag met Londen

woensdag 12 februari 2020, 12:59
Press conference by Michel Barnier, Chief Negotiator and Head of the Taskforce of the EC for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 of the TEU
Bron: European Commission

STRAATSBURG (ANP) - De toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk moet ambitieus, breed, diep en flexibel zijn, met bepalingen voor een open en eerlijke concurrentie en waarborgen voor de rechten van de burgers. Dat stelt het Europees Parlement in een resolutie waarin het met een overgrote meerderheid (543 voor, 39, tegen en 69 onthoudingen) onderhandelingen voor een nieuw verdrag met Londen steunt.

EU-hoofdonderhandelaar Barnier zei dinsdag in het parlement dat hij de gevolgen van de brexit hoopt te kunnen beperken door een goed handelsakkoord te sluiten. Tegelijk gaf hij aan dat de EU de Britten geen voordelige toegang tot de Europese markt kan bieden als Londen zich niet aan de Europese normen wil houden.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is tevreden met die lijn. "Handelsafspraken met het Verenigd Koninkrijk mogen niet ten koste gaan van de bescherming van milieu, klimaat, werknemersrechten, consumenten en de strijd tegen belastingontwijking."

De lidstaten moeten het onderhandelingsmandaat van Barnier nog goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting op 25 februari. Daarna kunnen de gesprekken snel starten.

Terug naar boven