r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU trekt handelsvoordelen Cambodja in om mensenrechten

woensdag 12 februari 2020, 12:50
Josep Borrell
Bron: European Commission

Cambodja

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie trekt een deel van de handelsvoordelen die Cambodja geniet met de EU in vanwege "serieuze en systematische schendingen van de mensenrechten". Daardoor vervallen de nultarieven en vrije invoer van bepaalde kleding, schoenen, reisartikelen en suiker. De maatregel treft ongeveer een vijfde (een miljard euro) van de jaarlijkse import uit Cambodja.

EU-buitenlandchef Josep Borrell: "De duur, schaal en impact van de Cambodjaanse schendingen van het recht op politieke deelname en vrijheid van meningsuiting en vereniging laten de EU geen andere keuze dan gedeeltelijk de handelsvoordelen op te schorten. Om dit te herstellen moeten de Cambodjaanse autoriteiten de noodzakelijke maatregelen treffen."

Onder het zogenoemde ‘allesbehalve wapens’-programma gelden voor Cambodja geen heffingen en quota bij de export naar de EU. Vorig jaar begon het dagelijks EU-bestuur echter een procedure vanwege de "ernstige tekortkomingen’’ op het gebied van mensenrechten en de rechten van werkenden. In november stuurde de commissie al een waarschuwing naar de Cambodjaanse regering dat het land de bevoorrechte status (tijdelijk) kan kwijtraken als er geen verbetering in de situatie komt.

Terug naar boven