r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lagarde: meer visie ECB nodig voor effecten klimaatverandering

dinsdag 11 februari 2020, 17:25
gewijzigd
Christine Lagarde

STRAATSBURG (ANP) - De centrale banken moeten meer oog hebben voor de effecten en risico’s van klimaatverandering en de overgang naar een klimaatneutrale economie. Ze moeten onderdeel worden van economische analyses en prognoses, om te beoordelen hoe de transitie wordt weerstaan, zei ECB-president Christine Lagarde in het Europees Parlement.

Het was voor het eerst dat de Française voor de plenaire zitting als baas van de Europese Centrale Bank verscheen. De bank is vorige maand een grootschalige evaluatie van zijn monetaire beleid begonnen dat eind dit jaar moet zijn afgerond. Wereldomvattende onderwerpen als klimaatverandering en digitalisering van de maatschappij zouden in de toekomst een belangrijke rol kunnen spelen in het beleid van de ECB, naast de traditionele taak van het bewaken van prijsstabiliteit, zei ze kort na haar aantreden vorig jaar.

"Klimaatverandering en digitalisering zullen ons leven beïnvloeden, of we er nou klaar voor zijn of niet", aldus Lagarde in Straatsburg. "Daarom onderzoekt de ECB of digitale valuta in de praktijk werken en of ze een duidelijk doel voor het publiek kunnen dienen. Ook moeten we stappen nemen met betrekking tot klimaatverandering. De effecten van digitalisering en klimaatverandering hebben gevolgen voor het kader waarbinnen centrale banken werken."

Volgens haar "beweegt" de ECB zelf al. Zo is de bank voor het pensioenplan voor het personeel omgeschakeld naar duurzamere investeringen. "Ook onderzoeken we wat we nog meer kunnen doen in onze markttransacties."

Terug naar boven