r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Opvolger Angela Merkel wil geen bondskanselier worden

maandag 10 februari 2020, 12:33
gewijzigd

BERLIJN (ANP/DPA) - Partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer van de christendemocratische CDU zal zich niet kandidaat stellen voor het bondskanselierschap van Duitsland. Ze heeft dat maandag aan haar partij laten weten, meldt een woordvoerder van de CDU. Eind dit jaar zal binnen de conservatieve partij een nieuwe leider worden gekozen.

De 57-jarige Kramp-Karrenbauer was de beoogd opvolger van bondskanselier Angela Merkel. Maar binnen haar partij was niet iedereen overtuigd van haar leiderschapskwaliteiten. Dat werd vorige week nog eens duidelijk toen de lokale tak van de CDU in deelstaat Thüringen een bond smeedde met de nationalistische en populistische Alternative für Deutschland (AfD). Dat was tegen de zin van Kramp-Karrenbauer en Merkel.

Kramp-Karrenbauer volgde Merkel in 2018 op als leider van de CDU. Ze werd voor een termijn van twee jaar gekozen. Afgelopen zomer werd ze minister van Defensie binnen de regering van Merkel, als opvolgster van de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Merkel regeert Duitsland sinds 2005. De bondskanselier maakte in 2018 bekend niet een nieuwe termijn te ambiëren. De eerstvolgende landelijke verkiezingen in Duitsland staan gepland voor het najaar van 2021.

Kramp-Karrenbauer komt maandagmiddag met een officiële verklaring. Haar besluit komt volgens ingewijden als een verrassing. Merkel zou naar verluidt willen dat Kramp-Karrenbauer aanblijft als minister.

Binnen de CDU en de Beierse zusterpartij CSU zijn meerdere namen die de ronde doen voor het leiderschap. Het gaat onder meer om Armin Laschet, premier van Noordrijn-Westfalen, voormalig hoofd van de CDU/CSU-fractie Friedrich Merz, minister van Volksgezondheid Jens Spahn en de Beierse premier Markus Söder.

Terug naar boven