r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Regering Roemenië na drie maanden naar huis gestuurd

woensdag 5 februari 2020, 15:32
vlag Roemenië wapperend

BOEKAREST (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Het Roemeense parlement heeft de regering van premier Ludovic Orban na drie maanden ten val gebracht. Een motie van wantrouwen kreeg de steun van 261 van de 465 parlementariërs. "Het parlement heeft de regering met grote meerderheid weggestemd", zei de leider van oppositiepartij Sociaal-Democraten.

De motie van wantrouwen volgde op een voorstel van de regering om de manier te veranderen waarop burgemeesters worden gekozen. Sommige waarnemers vermoeden volgens lokale media dat de regering zelf aanstuurde op een nederlaag.

De stemming brengt vervroegde verkiezingen dichterbij. Orban, die aan het hoofd stond van een minderheidsregering, staat er goed voor in de peilingen. De premier voorspelde voor de vertrouwensstemming al dat zijn regering "op haar pootjes terecht zal komen".

De regering is nu demissionair en heeft daardoor minder bevoegdheden. President Klaus Iohannis moet een nieuwe premier naar voren schuiven. Hij kiest naar verwachting weer voor zijn bondgenoot Orban. Om vervroegd verkiezingen te kunnen houden, moet het parlement nog twee regeringen afwijzen.

Terug naar boven