r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben. Over de EU en lobbyisme, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 12 maart 2020 17:00 - 18:30
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27 Toon locatie
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

Als je wilt begrijpen hoe de EU werkt, is het essentieel om te begrijpen hoe lobbyen werkt. De EU heeft altijd een sterke aantrekkingskracht op lobbyisten gehad. Volgens sommige schattingen werken in Brussel zelfs meer lobbyisten dan EU-ambtenaren. Wat doen ze precies en hoe vatbaar is de EU voor hun argumenten?

Onderzoeksjournalist Peter Teffer schrijft in zijn nieuwe boek Het lijkt Washington wel. Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben over de diepe vervlechting van lobbyisme met de EU. In dit programma spreken we met Peter Teffer, onderzoeker Marcel Hanegraaff en een ervaringsdeskundige Jo Swabe aan de hand van concrete voorbeelden over de macht van het lobbyisme in Europa. Hoe gaan lobbyisten precies te werk? Hoe groot is hun invloed eigenlijk? En wat merkt de burger van deze praktijken? Moderatie: Wilma de Haan.

Over de sprekers

Peter Teffer is onderzoeksjournalist en auteur van Het lijkt Washington wel. Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben. Teffer schreef eerder het boek Dieselgate: Hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde. Hij doet momenteel onderzoek naar EU-subsidies in Nederland voor Follow the Money en schreef eerder voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, de International New York Times en EUobserver.

Marcel Hanegraaff is hoofddocent bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen belangengroepen en politieke actoren op het nationale, Europese en internationale niveau.

Jo Swabe is lobbyist voor de Humane Society International/Europe.

Moderatie: Wilma de Haan.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Facebook evenement


1.

Meer over...

Terug naar boven