r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Symposium over digitalisering met Eurocommissaris Vestager

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer), gepubliceerd op maandag 3 februari 2020.

Kunstmatige intelligentie, big data en internetveiligheid: thema’s die in zowel Nederland als Europa grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de zorg, de economie en de relatie tussen burgers en de overheid. Op maandag 3 februari besprak Eurocommissaris Margrethe Vestager de digitalisering tijdens een symposium in de Tweede Kamer.

De bijeenkomst was te volgen via de livestream. Kijk het symposium terug. De voertaal was Engels. Het symposium is een initiatief van de tijdelijke commissie Digitale toekomst.

Toekomst van digitalisering

Commissievoorzitter Kathalijne Buitenweg opende de bijeenkomst. Na een toespraak van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zette Eurocommissaris Margrethe Vestager haar visie uiteen. In haar toespraak Shaping a digital future for Europe ging ze in op de toekomst van digitalisering in Nederland en Europa. Vervolgens beantwoordde de Eurocommissaris vragen van aanwezigen uit de zaal.

Vestager Eurocommissaris voor Digitalisering én Mededinging

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager heeft sinds 1 december 2019 zowel digitalisering als mededinging in haar portefeuille. Het is haar ambitie om “Europa klaar te maken voor het digitale tijdperk”. Zij coördineert de ontwikkeling van een Europese strategie voor het gebruik van digitale gegevens en kunstmatige intelligentie, inclusief de ethische gevolgen daarvan.

Commissie Digitale toekomst: meer grip voor de Kamer op digitale ontwikkelingen

Omdat digitalisering grote gevolgen heeft voor de samenleving, is het van belang dat het parlement kaders geeft, ontwikkelingen stimuleert en grenzen stelt. Om dat te kunnen doen wil de Kamer zichzelf zo goed mogelijk organiseren. De tijdelijke commissie Digitale toekomst zal daartoe voorstellen doen. De tijdelijke commissie presenteert in april 2020 haar eindrapport.


Terug naar boven