r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel coördineert evacuatie burgers uit China wegens coronavirus

dinsdag 28 januari 2020, 15:09

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat de evacuatie van EU-burgers uit China coördineren. Dat gebeurt op verzoek van de Franse regering, maakte EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) op Twitter bekend. Brussel is al in contact met verschillende lidstaten om af te stemmen hoeveel landgenoten terug naar huis willen.

Door het Franse verzoek om assistentie is het zogeheten mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) in Brussel geactiveerd, waardoor de commissie middelen beschikbaar kan stellen voor noodgevallen. Een woordvoerder zei eerder dinsdag dat dit ook transport voor de repatriëring van burgers kan zijn.

In de Chinese miljoenenstad Wuhan zitten ongeveer twintig Nederlanders. Volgens minister Blok (Buitenlandse Zaken) zijn ze in goede gezondheid. Het is onduidelijk hoeveel er weg willen. Er kunnen nog meer Nederlanders in Wuhan of de provincie Hubei zijn. De twintig betreft alleen Nederlanders die zich gemeld hebben bij de Nederlandse ambassade in Peking.

Blok sprak dinsdag in Den Haag met zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian over een mogelijk gezamenlijke evacuatie. EU-commissaris Lenarčič is met Parijs in contact om "de operationele details te bespreken". Brussel kan via rescEU zonodig ook artsen en apparatuur van het Europees Medisch Korps inzetten.

Gezondheidsautoriteiten van de lidstaten hebben maandag al informatie uitgewisseld en overlegd over een gezamenlijke aanpak in het kader van het nieuwe coronavirus. Europese experts noemen het "gematigd waarschijnlijk" dat het virus verder in Europa wordt geïmporteerd.

Terug naar boven