r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU en 16 WTO-leden zetten geschillensysteem op

vrijdag 24 januari 2020, 17:45
gewijzigd
Vrachtschip op zee
Bron: flickr/Mike Baird

BRUSSEL (ANP) - De EU zet met zestien leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waaronder China en Canada, een tijdelijk systeem voor de behandeling van handelsconflicten op. Ze zijn dat in Davos overeengekomen als interim-oplossing voor de crisis bij de WTO, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

De behandeling van internationale geschillen ligt sinds december stil door de weigering van Donald Trump om nieuwe leden te benoemen voor het reguliere WTO-beroepsorgaan, een soort hooggerechtshof in handelszaken. De Amerikaanse president vindt onder meer dat de WTO te vaak in het nadeel van de VS beslist.

Volgens EU-handelscommissaris Phil Hogan toont het initiatief het belang dat de EU en zestien landen hechten aan een onafhankelijke, effectieve en bindende procedure bij onderlinge handelsconflicten. Andere landen die aan het tijdelijke systeem meedoen zijn onder meer Australië, Brazilië, Zuid-Korea, Mexico, Singapore en Zwitserland.

Een woordvoerder in Brussel benadrukte dat verder wordt gezocht naar een definitieve oplossing. De EU erkent dat de WTO moet worden hervormd.

Volgens minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) geeft het alternatieve systeem "ons tijd in de onderhandelingen om de Amerikanen weer aan boord te krijgen" van de WTO. Ze wil het tijdelijke systeem het liefst zo kort mogelijk gebruiken, "maar ik vrees dat we hier nog een tijdje mee aan de slag moeten".

Terug naar boven