r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Beleid ECB volgens Lagarde niet op de automatische piloot

vrijdag 24 januari 2020, 11:26
gewijzigd
Christine Lagarde

DAVOS (ANP/BLOOMBERG) - Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt niet op de automatische piloot gezet tijdens de evaluatie van de strategie van de bank. Die belofte deed ECB-president Christine Lagarde. Volgens de Française blijft de centrale bank de economische situatie op de voet volgen in zijn gebruikelijke cyclus van één rentebesluit per zes weken.

De ECB trapte donderdag officieel een grootschalige evaluatie van zijn monetaire beleid af. Dat onderzoek zal volgens Lagarde eind dit jaar zijn afgerond. Kenners zijn bezorgd dat de ECB tijdens die periode niet aan zijn beleid zal tornen. Daarbij bestaat de vrees dat bij eventueel noodzakelijk ingrijpen niet duidelijk is welke stappen moeten worden gezet en volgens welk protocol.

Lagarde ontkende dat de handen van de bank nu gebonden zijn. "Tegen de mensen die zeggen dat het beleid ongewijzigd zal blijven deze twaalf maanden, wil ik meegeven dat ze moeten opletten. De situatie kan veranderen", waarschuwde het hoofd van de centrale bank. De ECB besloot donderdag de rentes op huidige lage niveaus te houden. Economen verwachten in doorsnee geen renteverhoging tot 2022.

Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), kan de ECB indien nodig de rente verder verlagen. Dat zei hij in Davos tegen zakenzender CNBC. Verder vindt Knot dat de ECB de evaluatie kan gebruiken om de communicatie over het monetair beleid opnieuw in te richten. Volgens hem heeft de centrale bank dat onderdeel van de gereedschapskist tot nu toe onderschat. De uitspraken van de presidenten van nationale centrale bank, zoals Knot, vormen ook onderdeel van de communicatiestrategie.

Terug naar boven