r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nog geen EU-besluit over rol in Libië

maandag 20 januari 2020, 16:44
gewijzigd
Kaart van het Europees Nabuurschapsbeleid

BRUSSEL (ANP) - EU-landen hebben nog geen besluit genomen over hun rol bij het bewaken van het wapenembargo en een staakt-het-vuren in Libië. Wel hielden meerdere ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten bij overleg in Brussel de mogelijkheid open een taak op zich te nemen als de situatie dat toelaat. EU-buitenlandchef Josep Borrell kreeg de opdracht om op korte termijn met "concrete oplossingen" te komen, zei de Franse minister Jean-Yves Le Drian na afloop.

De situatie in het Noord-Afrikaanse land is nog erg instabiel. Op een conferentie in Berlijn spraken internationale hoofdrolspelers zondag af de strijdende partijen geen militaire steun meer te verlenen en te werken aan een wapenstilstand. De hoop is dat er vrede komt.

"Van belang is dat er echt een wapenstilstand op de grond komt", zei minister Stef Blok. "Dan wil Europa steun verlenen om te zorgen dat het een duurzame vrede kan worden." Het kan gaan om een observatie- of militaire missie. "Maar er is nu geen conclusie getrokken over wat die vervolgstappen zouden moeten zijn, omdat we eerst willen zien hoe partijen op de grond reageren op die oproep tot een wapenstilstand", aldus Blok. Of Nederland militairen wil uitzenden "hangt echt af van de condities van die wapenstilstand", aldus de minister.

Borrell wil dat de maritieme EU-missie Sophia, die was ingesteld om mensensmokkel tegen te gaan, weer schepen gaat inzetten om het VN-wapenembargo te controleren. Die rol heeft de missie formeel nog steeds, maar sinds vorig voorjaar zijn geen marineschepen meer actief wegens verzet van Italië. De vorige regering in Rome hield dat tegen omdat afspraken over de verdeling van migranten over de EU uitblijven.

Meerdere ministers spraken zich uit voor ‘reanimatie’ van de operatie. "Het kabinet heeft eerder aangegeven dat als er weer een missie op zee is om wapensmokkelaars tegen te houden, we daar constructief over zijn", zei Blok over Sophia.

Volgens Borrell moet de EU overwegen troepen in te zetten om toe te zien op een eventuele permanente wapenstilstand, maar zei dat daarvoor ook naar de VN en de Afrikaanse Unie wordt gekeken.

Terug naar boven