r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoogtepunten plenaire vergadering: Europese green deal, de toekomst van Europa, brexit

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 17 januari 2020.

Het Parlement roept op om meer in te zetten op klimaat en om burgers centraal te plaatsen in het debat over EU-hervormingen tijdens de eerste plenaire vergadering van 2020.

Access to video: Hoogtepunten plenaire zitting

(Duur van de video:01:09)

Klimaat

Woensdag heeft het Parlement zijn steun betuigd aan het EU-plan om klimaatneutraal te worden tegen 2050 én pleitte het voor meer ambitie met een CO2-reductiedoelstelling van 55% tegen 2030. De volgende dag bespraken ze een voorstel voor de financiering van de groene transitie, waarbij regio’s die hierbij moeilijkheden ondervinden zullen gesteund worden.

Toekomst van Europa

Burgers moeten centraal staan in de discussies over de hervorming van de EU, verklaarden EP-leden op woensdag in een resolutie die hun visie over de Conferentie van de Toekomst van Europa uiteenzet.

Burgerrechten

Diezelfde dag namen EP-leden een resolutie aan om te garanderen dat de rechten van Europese en Britse burgers beschermd worden na brexit.

Biodiversiteit

Vóór de VN-conferentie (COP 15) over biodiversiteit, pleitten Europarlementsleden voor wettelijk bindende doelstellingen om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan in de EU en in de wereld.

Loonkloof

Deze week bespraken EP-leden ook maatregelen om de loonkloof tussen en mannen vrouwen te dichten. Later deze maand zullen ze erover stemmen.

Midden-Oosten

EP-leden hebben de situatie in Iran besproken na een recente escalatie, en Koning Abdullah II van Jordanië benadrukte het belang van vrede in het Midden-Oosten tijdens zijn toespraak voor EP-leden.

Kroatische Voorzitterschap

De Kroatische premier Andrej Plenković presenteerde op woensdag de prioriteiten van het Kroatische voorzitterschap aan het Parlement.

Rechtstaat in Polen en Hongarije

Het Parlement nam een resolutie aan die kritiek uit op de achteruitgang van de rechtstaat in Polen en Hongarije.

Meer over de plenaire vergadering

Ontdek het Europees Parlement op sociale media

Productinformatie

REF.: 20200109STO69930


Terug naar boven