r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU wil na brexit 'dag en nacht' werken aan deal met Londen

woensdag 15 januari 2020, 20:52
Michel Barnier
Bron: The Council of the European Union

DUBLIN (ANP/AFP) - De Europese Unie is bereid na de brexit "dag en nacht" door te werken om voor de deadline een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, die vorige week waarschuwde dat het "vrijwel onmogelijk" was om voor eind 2020 een allesomvattend akkoord rond te krijgen.

Von der Leyen beklemtoonde tijdens een bezoek aan Ierland dat na de brexit niet alleen over handel, maar ook andere onderwerpen moet worden onderhandeld. Ze stelde dat onderhandelaars feitelijk maar acht maanden de tijd hebben, omdat ook nog tijd nodig is om een eventuele overeenkomst te ratificeren.

De onderhandelingen over de toekomstige (handels)relatie tussen Londen en Brussel gaan van start na de brexit, die op 31 januari moet plaatsvinden. Het Verenigd Koninkrijk is dan formeel geen lid meer van de EU, maar houdt zich tijdens een overgangsperiode tot eind 2020 nog wel aan Europese regels. De Britse premier Boris Johnson wil die periode beslist niet verlengen.

Terug naar boven