r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tienduizenden Schotten demonstreren voor onafhankelijkheid

zaterdag 11 januari 2020, 21:13
gewijzigd
Parlement Schotland

GLASGOW (ANP/DPA) - Tienduizenden demonstranten zijn zaterdag in de stad Glasgow in de regen de straat opgegaan om hun steun te betuigen voor de Schotse onafhankelijkheid. De groep All Under One Banner (AUOB) had opgeroepen tot de protestmars in de Schotse industriestad. AUOB wil een tweede Schots referendum over de onafhankelijkheid voor het einde van het jaar.

"De regen heeft onze stemming zeker niet gedempt," twitterde de Schotse minister van Justitie Humza Yousaf. "Er zijn hier veel EU-vlaggen en ook Schotse vlaggen."

Bij het eerste onafhankelijkheidsreferendum in Schotland in 2014 had 55 procent van de kiezers gestemd om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. Maar uit peilingen blijkt dat de steun voor de afscheiding sindsdien is gegroeid. Een van de redenen hiervoor is de brexitkoers van premier Boris Johnson.

De Scottish National Party (SNP), die de AUOB-campagne steunt, stelt dat Johnson Schotland tegen de wil van zijn burgers uit de interne markt en de douane-unie van de EU haalt. Bij het Britse Brexit-referendum in 2016 stemde 62 procent van de Schotse kiezers om in de Europese Unie te blijven.

De Schotse regeringsleider Nicola Sturgeon, die zelf niet kon deelnemen, wenste de demonstranten veel succes via Twitter. "Ik hoop dat het weer niet te slecht is," schreef ze. Sturgeon ziet het succes van haar partij bij de Britse verkiezingen in december als een duidelijk mandaat voor een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum. De SNP had 48 van de 59 zetels voor Schotland in het Lagerhuis gewonnen.

Terug naar boven