r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement ontneemt Catalaan Junqueras zijn zetel

zaterdag 11 januari 2020, 9:13
Een muurtekening: 'Catalonië is geen Spanje'
Bron: Dzlinker - WikiMedia

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - Het Europees Parlement heeft de Catalaanse separatist Oriol Junqueras, die vastzit in Spanje, zijn zetel ontnomen. Junqueras geniet daardoor geen immuniteit meer, waar hij volgens het Europese Hof van Justitie wel recht op heeft.

Junqueras kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van dertien jaar vanwege zijn betrokkenheid bij een illegaal referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. De separatist werd nog voor die uitspraak verkozen tot Europarlementariër. Hij kon zijn parlementszetel niet innemen omdat hij in voorarrest zat.

Volgens het Europese Hof van Justitie moet Junqueras vrijkomen zodat hij naar het EU-parlement kan gaan, maar deze week oordeelde het Spaanse hooggerechtshof dat de Europarlementariër niet vrij hoeft te worden gelaten. Mede op basis van die uitspraak laat de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, vrijdag weten dat Junqueras niet langer Europarlementariër is.

Het Spaanse hooggerechtshof wil dat het EU-parlement ook de immuniteit van twee andere Catalaanse Europarlementariërs ontneemt. Het gaat om de in 2017 naar België gevluchte ex-premier Carles Puigdemont van Catalonië en zijn oud-minister Toni Comín. Beiden waren eveneens betrokken bij het illegale referendum en worden daarom door de Spaanse autoriteiten gezocht.

Naast Junqueras zijn vorig jaar ook andere prominente separatisten veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Dit leidde tot protesten in Catalonië, de welvarende regio aan de Middellandse Zee. Junqueras, de voormalige tweede man van het regiobestuur, kreeg de zwaarste straf.

Terug naar boven