r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel verwacht acceptatie overleg met Iran

maandag 6 januari 2020, 13:20
Iraanse Vlag

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie verwacht dat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif "zeer snel" de uitnodiging om naar Brussel te komen zal "oppakken". Volgens de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell is er een "wederzijds begrip" dat verdere escalatie van de crisis in het Midden-Oosten moet worden voorkomen.

Borrell heeft Zarif zondag gevraagd de situatie te komen bespreken die is ontstaan na de dodelijke aanval van de Verenigde Staten op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak.

Ook moet de door Teheran aangekondigde streep door het nucleair akkoord met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland uit 2015 aan de orde komen, aldus de commissiewoordvoerder, Hij wees erop dat er geen sprake is van stappen tegen Iran zoals het opnieuw invoeren van sancties zolang het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) de feitelijke situatie ter plekke niet heeft beoordeeld.

De ambassadeurs van de NAVO-landen bespreken de ontwikkelingen maandag in Brussel. Mogelijk worden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken ook voor een spoedvergadering bijeengeroepen.

Terug naar boven