r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vijf manieren waarop de EU je beschermt wanneer je online winkelt (video)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 18 december 2020.

We winkelen méér en méér online. Neem daarom een kijkje naar onze video en ontdek vijf manieren waarop de EU e-commerce veiliger maakt voor iedereen.

Link naar de video: 5 rechten wanneer je online shopt

(Duur van de video:01:00)

Dankzij de digitale interne markt is het leven van een online shopper veel veiliger en gemakkelijker geworden.

Basisrechten

Dankzij de EU-wetgeving kan je nu goederen en diensten van alle EU-landen online kopen. Winkeliers kunnen je niet meer omleiden naar een lokale winkel met andere prijzen en producten, beter bekend als ‘geoblocking’. De verordening, die een einde maakte aan ongerechtvaardigd geoblocking, trad op 3 december 2018 in werking in de EU na goedkeuring van de EP-leden.

Bovendien moeten online winkels alle kosten vanaf het begin duidelijk maken, zodat je geen verassing tegenkomt wanneer je wil betalen. Ze moeten duidelijke informatie geven over de totale prijs, inclusief alle belastingen en overige kosten. Als er bijkomende kosten zijn voor aangeboden diensten zoals een snellere levering of reisverzekering, kunnen die niet aangerekend worden tenzij je er uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Het gebruik van een bankkaart of creditcard kan ook niet extra aangerekend worden.

Het recht op teruggave of annulatie

Je hebt 14 dagen de tijd om een online bestelling zonder reden terug te sturen en een terugbetaling te krijgen. Er zijn een aantal uitzonderingen, zoals trein- of vliegtuigtickets, concerttickets of hotelreservaties. Je moet de handelaar ook inlichten dat je de aankoop wil annuleren.

Je hebt ook het recht om een bestelling te annuleren en een terugbetaling te krijgen als die niet binnen de afgesproken termijn geleverd wordt.

Gratis, 2-jaar garantie

Alle goederen die in EU-landen, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen gekocht worden, vallen onder een 2-jaar lange garantie. Nationale wetgeving of handelaars kunnen bijkomende bescherming of garantie bieden, maar dit vervangt of vermindert de garantie van 2 jaar niet. Als het gekochte product beschadigd werd tijdens de levering, defect is, afwijkt van de beschrijving of niet goed werkt, is de verkoper verplicht het gratis te herstellen, te vervangen of je geld terug te geven. De garantie telt ook voor tweedehands goederen die van een handelaar gekocht worden, maar niet van individuele verkopers.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20191127STO67505


Delen

Terug naar boven